The Invisible City [Kakuma]

Regisseur
Lieven Corthouts
Jaar
2016
Duur
1u15

Boek deze film

Hoe bouw je een thuis op een plek die 'nergens' heet?

Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in het Afrikaanse vluchtelingenkamp Kakuma en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.

Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) is een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Onder hen zijn veel kinderen zonder ouders. Lieven Corthouts, die eerder reeds indringende documentaires in Ethopië draaide, maakte van het kamp zijn thuis, werkte er in een telefoonshop en filmde er zijn vrienden.

Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Nyakong (8j) is net toegekomen in het kamp en start haar schoolcarrière terwijl ze wacht op de terugkomst van haar moeder. Tieners als Claude en Khadijo bouwen een eigen huis, ijveren voor een internationale beurs, vinden werk.

Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is? Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot.

FOTO'S

Pers

"Boeiend, beheerst, sereen." - Humo

“De documentaire registreert de invulling van het begrip ‘dagelijks leven’ in een context waar het leven bedoeld is om stil te staan. (…)Er zijn magische momenten, midden in de tragiek van het leven in een krottenwijk.” – Kif Kif

"Dé migratiefilm van het moment. (…) Indringende documentaire." - Focus Knack

"Op een verteerbare manier leer je de personages kennen en wordt de tragedie van de situatie duidelijk – geen familie, geen thuis – zonder dat Corthouts je ermee in het gezicht slaat." - Filmmagie

"Een persoonlijke en unieke kijk op het leven van vier jonge mensen met een snoeihard verleden. En een bijzonder onzekere toekomst…" - Bogdan Vanden Berghe, directeur 11,11,11

DETAILS
Producent: Emmy Oost / Cassette for Timescapes
Gesproken taal: Anders, Engels, Somalisch, Swahili
Deelname festivals: DOCVILLE 2016, Officiële selectie
Prijzen: DOCVILLE 2016, Officiële selectie
Releasedatum: 25 mei 2016

Vertoningen

Zelf een vertoning boeken?
Contacteer Dalton Distribution voor meer info en boekingen.
Aankomende vertoningen van de film vind je hier.

De film kan ook door jouw school, gemeente, organisatie of vereniging geboekt worden met debat of vraaggesprek met de regisseur voor- of na de film. Contacteer Dalton voor meer info.

Nieuws

APRIL 2016 | 'The Invisble City [Kakuma]' is geselecteerd voor het MOOOV filmfestival, gaat er in wereldpremière. De film peelt van 19 april tot en met 3 mei tijdens het festival op heel wat locaties in Vlaanderen. Daarnaast maakt de film ook kans op de prijs voor 'Beste Documentaire' in nationale selecitie op DOCVILLE. De film speelt op 1 mei in STUK Kunstencentrum.