De Leuvense Scene

Regisseur
Johan Van Schaeren
Jaar
2016
Duur
1u43
Cast
Jean-Marie Aerts, Rick Tubbax, Walter Verdin, Flor Dewit, Paul Evrard, Viona Westra, Luk Vankessel, Steve Turcksin & Frakke Arn, Firmin Michiels, Raymond Van het Groenewoud, Paul Rans, Lien Degol & Big Bill, Paul Van Bruystegem

Boek deze film

Leuven, in de lente 1973. Op de Oude Markt verzamelt een groep muzikanten: Armand Hombroeckx, Jean-Marie Aerts, Raymond Van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Stoy Stoffelen, Luc Tegenbos, Jokke Kerkhofs, Erik van Neygen en een 20-tal andere muzikanten poseren voor een foto die al snel een iconische status kreeg. Maar waarom verzamelden ze destijds in Leuven? Waren ze toevallig allemaal op de Oude Markt die dag? Of is er meer aan de hand?

Leuven, begin jaren 70. Het stof van de studentenrevolte is gaan liggen. Het heeft de stad een flinke reputatie gegeven als broeinest van kritische tegenstemmen en activisten van allerlei pluimage. Studenten zijn niet alleen politiek, maar ook cultureel geëgageerd; ze maken muziek, organiseren concerten en openen cafe’s. Een nieuwe golf Angelsaksische bands bereikt het vasteland: de nieuwe folkies, protest-songsschrijvers en rockers inspireren de geesten. Er verschijnt een nieuw type café’s; de bruine kroegen, muziekcafé’s waar de oude jukeboxen plaats gemaakt hebben voor platenspeler en waar de nieuwe LP’s uit Londen worden opgelegd en samen beluisterd. Er wordt, onder een blauw rookgordijnen gediscussieerd en gefilosofeerd, gedronken en gemusiceerd. In Leuven, lang nog niet zo proper als vandaag, heerst een vrolijke milde anarchie. Het Leuvense nacht- en caféleven krijgt een reputatie die ze nog decennia zal meedragen. De unieke sfeer maakt van de stad een ware aantrekkingspool voor muzikanten, avonturiers en creatieve ondernemers uit het hele land.

De documentaire film “De Leuvense Scene” schetst een portret van de scene in Leuven van de vroege jaren 70 tot de vroege jaren 80. Aan de hand van getuigenissen met muzikanten, producers, cafébazen, managers en organisatoren reconstrueren we die memorabele jaren. Jaren die later van grote betekenis zullen blijken, jaren waarin de basis werd gelegd voor de decennia Vlaamse pop en rock die volgden.

FOTO'S

 
 

DETAILS
Producent: / Fonk vzw
Scenario: Johan Van Schaeren
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 05 oktober 2016

Vertoningen

De film is vanaf 5 oktober beschikbaar voor vertoningen.
Contacteer Dalton voor meer info of boekingen.

Nieuws

Augustus 2016 | 'De Leuvense Scene' is een derde historische documentaire waarin de geschiedenis van de Stad Leuven belicht wordt. Eerder verscheen 'De Brand van Leuven' (2014), over de verwoesting van de stad door de Duitse bezetter in 1914. Vorig jaar verscheen 'Leuven Autovol & Autovrij' (2015), waarin de geschiedenis van de Leuvense stedelijke mobiliteit verteld wordt.

LINKS & DOWNLOADS
Facebook / Website